Routebeschrijving Koogerkunst route

 

_igp0101-1Op het parkeerterrein vind je direct het 1e kunstwerk van de route: de skatebaan met de huidige afbeelding van Milan, het zoontje van de kunstenaar. Ik zeg huidige omdat hij al vanaf zijn 1e jaar op de skatebaan prijkt. De huidige staat erop vanwege zijn 4e verjaardag. De skatebaan is eigenlijk Milan’s Facebookpagina.

.
_igp0838-1Dit gezien hebbende verlaat je het parkeerterrein waar je er met de auto oprijdt en sla je linksaf. Aan het einde rechtsaf de Dorpstraat in. In de Dorpstraat kom je langs eethuis ‘het Ouwe Dorp’. Mocht je honger of dorst hebben (en het geluk hebben dat het open is) ga hier dan naar binnen want het is voorlopig de laatste gelegenheid om iets te eten èn we bevelen het Ouwe Dorp van harte aan!

_igp0841

Loop rechtdoor de Dorpstraat uit tot aan het Texaco tankstation. Hier ga je rechtsaf de Beethovenlaan in.

Loop door, steek de rotonde over en even verderop kom je bij de Willem Alexandertunnel. Alleen de 4 zijmuren van de 2 fietstunnels zijn bespoten dus je hoeft je niet levensgevaarlijk op de rijweg te begeven om alles goed te kunnen zien.
p1050259-1

.

Heb je de kunstwerken aan beide kanten van de weg goed kunnen bekijken, neem dan het pad noordwaarts, naast de spoorlijn. Dit heet het Zuiveringspad omdat hier vroeger een waterzuiveringsstation stond dat over de hele wijk berucht kon stinken. Loop het Zuiveringspad af, het laatste stuk over het trottoir langs de flats tot je tegen de Staringlaan aanloopt.

.
p1100646-1Hier sla je linksaf en kom je bij de Noordtunnel. Kijk goed rond want alle tunnelwanden zijn gespoten inclusief het trafohuis naast de tunnel.

.
_igp0860-1Loop aan de overkant van de Staringlaan in oostelijke richting tot aan de Bosboom Toussaintsingel, ga hier linksaf en verderop rechtsaf in de Nicolaas Beetslaan. Hier staan de flats met 18 glazen kunstwerken, in elke hal één. Helaas zijn de flats niet openbaar toegankelijk dus in het echt kun je ze alleen maar zien met een beetje geluk.

_igp0863-1Ga aan het einde van de N. Beetslaan rechtsaf tot aan de Werumeus Buningslaan. Hier heeft de kunstenaar gewoond van 2012 tot begin 2017. Ook de galerijen van deze flat zijn voorzien van zijn kunstwerken. Loop de W.Buninglaan in en volg het paadje links van de flat naar het dijkje. Bovenaan het dijkje rechtsaf. Je loopt nu achter de flat langs.

_igp0880-1

.

We lopen rechtdoor het dijkje af, steken de Staringlaan over en volgen het dijkje een dikke kilometer. Onderweg steken we nog de Willem de Zwijgerlaan over. Uiteindelijk komen we bij een bruggetje dat we linksaf overgaan. We lopen nu de Oranjelaan in tot aan het eind.

_igp0894-1Aan onze linkerhand zien we de Koning Willem Alexanderschool, de lagere school van de kunstenaar toen deze school nog Prins Willem Alexanderschool heette en de kinderen netjes in de rij stonden om naar binnen te mogen.

_igp0902-1Ga rechtsaf de Oranjelaan in naar de Kerkweg-Oost. Hier is veel te zien: de historische Waddinxveense Hefbrug, 1 van de 3 die in 1936 over de Gouwe zijn gebouwd in het kader van werkverschaffingsprojecten toen die nog werden ingezet voor infrastructurele verbeteringen. Overigens heeft de kunstenaar zelf ook een band met de hefbrug: in veel van zijn werken komt de brug terug en hij heeft op het wegdek van de toen afgesloten brug al eens een workshop gegeven.

Links de Brugkerk, één van de officiële rijksmonumenten van Waddinxveen en direct links ook hotel de Unie, een uitermate gezellig hotel/restaurant dat nog niet zo lang geleden op zondag was gesloten, geheel in traditie van het Hervormde gedachtengoed dat in Waddinxveen een belangrijke plaats inneemt.

_igp0907-1Steek de Kerkweg over en loop de Julianastraat in tot ongeveer halverwege. Links zie je de 2 Waddinxveense gemeentehuizen liggen: het huidige, zeer lelijke, inefficiënte, typisch-jaren-70-bouw kolos.

_igp0915-1Daarachter, tegen de Gouwe het oude, typisch dorpse (ex) gemeentehuis, 1 van de 6 monumenten die Waddinxveen rijk is.

_igp0930-1We slaan rechtsaf langs de Gouwe en lopen tegen het pittoreske Remonstrantse kerkje aan, ook dit is een rijksmonument.

_igp0937-1Even voor het kerkje gaan we rechtsaf de wijk in via de Zuidkadering. Nu wordt het even opletten want we komen nu in een typisch nieuwbouw-doolhof. Voor de zekerheid is hier nog een detailkaartje van de wijk. Volg linksaf de Alpherwetering tot aan de Overtoom. Ga hier linksaf in tot even verder de Molenring. Hier zie je kunstwerk 8, het Molenring transformatorhuis.
Heb je dit aan alle kanten kunnen bekijken, keer dan op je schreden terug en ga via de Oostpolderweg in noordelijke richting tot aan de Jan Dorrekenskade-Oost en ga hier linksaf in. Hier heeft de kunstenaar gedurende zijn jeugd in één van de drive-in woningen gewoond en maakte hij zijn eerste gespoten kunstwerken.

_igp0948-1Loop de JDkade helemaal af (steek de Kanaaldijk over, langs het Warnaarplantsoen) tot aan de spoorlijn bij het station. Dit is het startpunt van de route als je met openbaar vervoer aankomt. Links zie je nu kunstwerk 9, het transformatorhuis Spoorpad.

Loop langs het transformatorhuis verder het Spoorpad af en ga linksaf de Marktstraat in. Ga daarna rechtsaf naar de winkelpromenade. Loop door tot je aan de linkerkant ‘Mulder Mannenmode’ passeert. Hierbinnen hangt één van de mooiste kunstwerken: portret van de oprichter. Dit kunstwerk siert ook de homepage van deze site. Tijdens winkelopeningstijden kun je het van dichtbij bekijken, mocht je op zondag langskomen dan kun je het nog enigszins door het glas heen zien.

_igp0963-1Loop verder de winkelpromenade af en je loopt tegen sporthal De Dreef aan. Aan de linker kant van de sporthal zal in de loop van 2017 een nieuwe muurschildering komen te staan. We zijn nu bijna aan het einde van de route! Met De Dreef aan de linker kant gaan we onder de spoortunnel door en nemen de route schuin rechts de Sniepweg op. Loop deze af tot nabij de rotonde.

_igp0964Steek links af over het zebrapad, loop achter langs het grasveld en aan het einde van het voetpad rechts af naar de Dreef. Aan de overkant ligt de parkeerplaats en ben je weer terug bij het startpunt.